Vanilkové rožky
VANILKOVÉ ROŽKY
Suroviny:
Celá dávka: Polovičná dávka
500 g polohrubej múky 250 g polohrubej múky
420 g masla 210 g masla
200 g mletých vlašských orechov 100 g mletých vlašských orechov
140 g práškového cukru 70 g práškového cukru
Postup:
Suroviny zmiešame v miske a cesto zabalíme do mastného papiera. Odložíme na 24 hodín do chladničky. Najmenej na 1 hodinu. Môžeme si ho pripraviť dopredu a dať do mrazničky. Stačí vybrať 24 hodín pred pečením, alebo večer a ráno môžeme piecť.
Ak sa cesto po vybratí z chladničky, mrazničky drobí, zdá sa suché, nezľaknite sa. Nepridávajte žiadne suroviny, len ho premieste, mačkejte / hneťte v rukách niekoľko minút. Stačí, že dostane izbovú teplotu, teplotu Vašich rúk, znova bude mäkké a vláčne.
Z cesta urobíme malé guľky, vytvarujeme z nich valček, ktorý sformujeme do požadovaného tvaru. Môžeme dať do formičiek na „medvedie labky“, alebo iných formičiek nie do plna. Môžeme použiť aj plech, ktorý má už vo svojej štruktúre tvar vanilkových rožkov. Potom budú všetky krásne a rovnaké ako vojaci.
Pečieme niekoľko minút v elektrickej rúre pri teplote 170-180 stupňov Celzia. Pekáč nie je nutné mastiť. Po upečení necháme na plechu 3-4 minúty odpočinúť. Potom preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Až potom ich obaľujeme v práškovom cukre, do ktorého sme pridali vanilkový cukor.
Ak ich obaľujeme horúce, lámu sa. Koláčiky sú krehké. Vydržia dlho, stačí uložiť do uzatvárateľnej nádoby na studené miesto. Stačí špajza, alebo v zime balkón.
Praktická rada:
Všetky suché cestá pečieme najviac pri 180 stupňoch – elektrická rúra. Počas pečenia môžeme koláčiky v rúre skontrolovať. Zo začiatku pri pečení vyzerajú tak, akoby ich obliali vodou, akoby tuk vychádzal navrch. Ak vyzerajú, že už „vyschli“, vtedy sú upečené a môžeme ich vyberať z rúry. Ak ich necháme v rúre dlhšie vyschnú, alebo prihoria. A to by bola škoda našej námahy.
Ľubica Štefaniková
Papriková kapiová pomazánka
Je čas zbierania úrody, a preto by som Vám chcela ponúknuť recept mojej známej. Mnohí ho možno aj poznáte v inej kombinácii surovín. Je jednoduchý, no veľmi chutný. Mne zachutil okamžite, podobnú som si kupovala v konzerve už ako mladé dievča.
Ľubica Štefaniková
Suché kakaové pečivo
Všetci radi chrumkáme niečo sladké. Kakaové suché pečivo má rád skoro každý. Chutí nielen deťom, ale aj dospelým. Prijmite jednoduchý recept vyskúšaný praxou.
Ľubica Štefaniková
Štvaná laň
Štvaná laň. Takto sa občas cítim, keď už nevládzem ani myslieť. Prijmite zopár mojich úprimných slov aj v českom jazyku.
Ľubica Štefaniková
Bryndzovník zo Spiša
Kysnutý koláč s bryndzou, upravený recept mojej svokry. Tento koláč je typický pre oblasť Spiša. V meste Gelnica má svoju dlhoročnú tradíciu. Mne osobne veľmi chutí a preto som sa rozhodla podeliť s receptom. Príprava je možno náročnejšia, ale čo neurobíme pre svojich najdrahších.
Ľubica Štefaniková
Škvarkovníky
Škvarkové koláče u nás doma známe ako "škvarkovníky" so slivkovým lekvárom je obľúbená pochúťka mojich kolegov, známych, priateľov a rodiny. Rozhodla som sa podeliť s dobrým receptom. Pôvodný recept od jednej známej som upravila na základe vlastných skúseností. Dúfam, že budú chutiť aj Vám.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová
Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...
Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy
Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...
Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé
Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...
Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem
Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...
- Počet článků 12
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1172x
To už ani nie som ja,
hovorím si pri pohľade
do zrkadla času.
Kto vlastne som?
Som žena.
Ľúbiaca i smútia,
plačúca i smejúca.
Dráždivá i cudná,
vábivá i skromná.
Divoška i tichá,
odvážna i nesmelá.
Úspešná, i sediaca v kúte.
Občas sa však cítim ako
nepotrebná odhodená handra,
čo je dobrá na umytie špiny celého sveta.